Hoe dan? Sociaal!
Zó kan iedere Wageninger meedoen!
Hulp met uw huis
Hulp met uw huis
Of u nu woningeigenaar bent of huurder, waarschijnlijk heeft u veel vragen over wat de overstap naar duurzame warmte voor uw huis gaat betekenen.
Hoe helpen we u hierbij?
Wageningen heeft een Energieloket dat de hele week telefonisch en per e-mail bereikbaar is. Ook vindt u het Energieloket bij informatiebijeenkomsten en markten in Wageningen. Heeft u de bakfiets al ergens gezien?
Op de website wageningenwoontduurzaam.nl vindt u veel informatie, bijvoorbeeld: Hoe kunt u uw huis in de toekomst duurzaam verwarmen? Hoe kunt u dit financieren? Is er al een initiatief in uw eigen wijk? Welke andere maatregelen kunt u nemen om uw huis en tuin te verduurzamen? Hoe hebben andere Wageningers het aangepakt?
Woningeigenaren kunnen regelmatig terecht in de bibliotheek voor gratis speeddates met energieadviseurs, en samen met de Woningstichting organiseren we een inloopspreekuur voor huurders. Hier leest u waar ze worden gehouden >>
Ondersteuning voor uw buurt
Ondersteuning voor uw buurt
De overstap naar duurzame warmte doen we samen met de inwoners van Wageningen
In verschillende wijken zijn actieve bewoners al initiatieven gestart om energie te besparen. Wij ondersteunen ondersteunen deze wijkinitiatieven, bijvoorbeeld door het organiseren van meedenkavonden voor inwoners. Benieuwd of er in uw wijk al een initiatief is?
Benedenbuurt
Koploper in Wageningen is de Benedenbuurt. Bewoners van de Benedenbuurt zetten zich samen met de gemeente en de Woningstichting in om in de nabije toekomst hun woningen zonder aardgas te verwarmen, en hebben daarvoor een buurtcoöperatie opgericht. Bekijk het filmpje hieronder!
Eerlijke verdeling van de kosten
Eerlijke verdeling van de kosten
Verduurzamen kost geld. Hoe zorgen we dat die kosten eerlijk verdeeld worden?
Het verder isoleren van huizen en kantoren, het vervangen van HR-ketels door warmtepompen, een aansluiting op een warmtenet: het kost allemaal geld. Geld dat niet iedereen zomaar beschikbaar heeft. Daarom zorgt de gemeente er in samenwerking met de provincie en de rijksoverheid voor dat er steeds een interessante lening beschikbaar is. Voor iedereen! Bekijk de mogelijkheden op wageningenduurzaam.nl. U kunt ook het Energieloket bellen. Zij helpen u graag verder.
Daarnaast is het belangrijk dat de kosten zo laag mogelijk blijven. We willen graag dat u voor duurzame warmte niet meer gaat betalen dan wat u de afgelopen tien jaar hebt betaald. Ook is het belangrijk dat de kosten voor de warmtetransitie eerlijk worden verdeeld. Dat gaan we doen door per wijk (en samen mét de wijk) te streven naar een transitiestrategie met de laagste eindgebruikerskosten. De eerlijke verdeling van de kosten tussen verschillende eindgebruikers (huurders/ kopers/ bedrijven) is iets dat Wageningse partners vooral met elkaar en met de Rijksoverheid moeten regelen.